Robert Jakobsson i Congo

Ny bog fortæller historien om et af Nordens meste originale og betydningsfulde teatre i de sidste 40 år Teater Albatross i Tokalynga i Halland

En gang hvert andet år, eller hvert tredje eller hvert femte ringer telefonen og Robert står i døren eller jeg hører hans stemme i min mobiltelefon. Det er selvfølgelig Robert Jakobsson, jeg taler om. Om han er tyve år, tredive år, halvtreds år eller halvfjerds gør ingen forskel. Robert er Robert.

Det var min ven Ulf Andersson fra Halmstad, der først fortalte mig om Robert. Om hans teater i Tokalynga. Hans festivals og hans gadeteater. Senere har jeg mødt Robert mange gange, og hver gang gør han et stort indtryk på mig. Uforanderlig som han er gået igennem årene med sit klarsyn, sit intellekt, sin kærlighed og sin generøsitet. Generøsiteten er altid til stede i hans teaterforestillinger, og de overlever tidens tand. Alvoren og nødvendigheden i Teater Albatross kunstneriske projekt er lige så uforanderlig som Robert selv.

Og Robert i 2014 under planlægningen af Hellig.

Nu er der så kommet en bog om Teater Albatross. Mottoet har været: ”Der findes ingen plan, ingen retning, ingen konspiration. Det er bare blevet sådan her” (Magnus Skånberg), og bogen gennemgår gennem en række indsigter teatrets virksomhed i de snart 40 år Teater Albatross har eksisteret. Highlights er der mange af. Man kunne fremhæve teatrets interesse for både at søge ud og ind i verden og kunsten. Rejserne til Polen, USA og Afrika fortjener nærstudier og nærlæsninger af artikler i bogen, ligesom Teater Albatross optagethed af at udvikle teatret i forhold til andre genrer, som på en eller anden måde også griber ind i rejseekspeditionerne. Teater Albatross har afholdt både poesi- og jødisk filmfestival.

Og bare med denne opremsning nærmer jeg mig noget, som jeg vil betegne som både uhyre centralt og særdeles vellykket i hele Robert Jakobssons og Teater Albartross virksomhed. Kampen mod fascismen, jødernes skæbne, imperialismen og kunstens rolle i hele denne posthistorie, der også er vores historie. Og så selvfølgelig med rødder i og forbindelser til, i hvert fald i et eurocentrisk perspektiv, Odin Teatret, Jerzy Grotowski, La MaMa, Judith Malina & The Living Theatre med videre linjer til Allen Ginsberg og Cantabile 2 og i det hele taget den italienske teaterdiaspora og mange, mange andre.  

Vi har forsøgt flere gange. Men for nogle år siden i 2015 lykkedes det med hjælp fra Halmstad internationelle Gatuteaterfestival at få Teater Albatross på PASSAGE Festival. Egentlig var det ment som en slags legacy, museumsindslag eller honary tribute, men det gik helt anderledes. Festivalen i 2015 blev en både stærk og rodfæstet og lys og mørk festival af mange grunde. Festivalen præsenterede meget stærke værker af den kinesiske forfatter Liao Yiwu og det franske kompagni Artonik som sluttede festivalen af med deres fejrende og ekstatiske Color of Time, samtidig med at vi fejrede 100-året for Halfdan Rasmussens fødsel. Men ironien og oxymoronien kendte vi ikke til dengang. Kort tid efter døde Artoniks instruktør Alain Beauchet. Teater Albatross forestilling ”Hellig” blev også alt andet end et museumsstykke. Den blev opført i Kulturhavnen med Kronborg som bagtæppe og sammenfattede i sin billedrigdom de mange mørke stemninger i festivalen uden at forsvinde i det massive cityscape omkring forestillingen. Og i sit billedsprog ramte forestillingen bedre end nogen andre også de mørke toner i Halfdan Rasmussens forfatterskab.

Bogen Teater Albatross – Föreställningar, resor, konst och visioner er redigeret af Nadia Scapoli, som har været med det meste af vejen. Den er velkomponeret og opbygget på en måde, så alle kan falde ind i historien om Albatross, hvor de har lyst.

Tillykke med bogen Teater Albatross, Tillykke Robert Jakobsson. Og tillykke til alle os andre. Og tak.

Leave a Comment