20181026 Helsingør Dagblad, Jens til Formel 1 race i Steiermark

Spielberg: Jens til Formel 1 race i Steiermark

 

Af Jens Frimann Hansen

Egentlig er det jo røvsygt at se Formel 1. 20 biler kører 50 omgange på en rundstrækning og det er næsten altid en Mercedes eller en Ferrari racer der vinder. Og alt omkring løbet er iscenesat af hensyn til sponsorer og TV-rettigheder, så stort set intet kommer bag på en. Alligevel må jeg erklære min ubetingede kærlighed til løbet, selvom det repræsenterer nogle værdier der er så langt fra mine egne som man kan forestille sig. George Harrison fra The Beatles var også en stor fan af Formel 1. Han var ven med den legendariske verdensmester Jackie Stewart, og fortalte i en mindeudsendelse for beatlen, hvordan han en gang i et løb før et sving med 300 km/t pludselig fornemmede en svag duft af græs. Duften fik ham instinktivt til at hæve foden fra speederen, og da han kom ind i svinget så han at køreren foran ham var forulykket og kørt ud i græsrabatten. Havde Jackie Stewart ikke reageret så instinktivt var han forulykket med sandsynlige katastrofale følger.

I sommers var jeg så til mit første og eneste Formel 1 løb i den østrigske by Spielberg i delstaten Steiermark. Allerede ved ankomsten fornemmer man at noget stort er i gærde. En lille flyveplads til stjernernes private jets ligger i umiddelbar tilknytning til lufthavnen og en kraftig summen af toptunede biler fra et af de indledende løb slår mig i møde lang tid før jeg overhovedet når ind på selve banen. 130.000 mennesker samles her om den vanvittige sport, men trafikken afvikles i ro og orden og stort set uden kødannelser. På selve løbsdagen har jeg taget toget og her falder jeg i snak med en ung englænder som lige har været til Rolling Stones koncert i Coventry. For knap 50 år siden havde hans bedstefar også været til Rolling Stones koncert, hvor bandet var ankommet i en Morris Mascot. I 2018 turnerede bandet med 100 trucks fyldt med scene- og koncertudstyr. Slet ikke ulig Formel 1 cirkusset, hvor i 100 vis af trucks som transporterer Formel 1 udstyret er linet op ude foran selve løbsbanen.

Jeg kommer ind på løbsanlægget uden nogen videre kødannelse. Pizza er populært bland Formel 1 publikummet. I hvert fald er køen lang. Men ikke så lang som køen foran spejlet på herretoilettet. Red Bull kasket og Daniel Ricciardo solbriller skal sidde perfekt inden Red Bull fans finder tilbage til offentligheden. Da jeg kommer ind i den sektion jeg har billet til er lyden infernalsk og det giver et sug i maven. Jeg finder min plads, der til alt held viser sig at være ude foran Kevin Magnussens startplads som nummer otte. Jeg kan følge hans forberedelser på nærmeste hold. Inden løbet dog for alvor kommer i gang er der forskellige typer af opvarmning. Kørerne bliver kørt banen rundt på en blokvogn og vinker til publikum. Der er desuden et planlagt et race med ældre Formel 1 modeller, hvor også styrtløberen Franz Klammer deltager og den tidligere Formel 1 verdensmester Nikki Lauda. Det er ikke rigtigt underholdende. Flyshowet bider heller ikke rigtigt på mig.

Men så går løbet i gang. Larmen er det hele værd og lugten af brændstof og brændte dæk. Hamilton og også udgår og løbet bliver en af de får undtagelser, hvor det lykkes Red Bull og Max Verstappen at vinde på Spielberg, der for hollænderen betragtes som en hjemmebane. Kevin Magnussen bliver nummer 5 og får 10 point. Forudsigeligheden i løbet brydes en lille smule og måske lige akkurat nok til at jeg også næste år er at finde på lægterne for at følge Kevin Magnussens fascinerende kamp mod overmagten.

Leave a Comment